آیت الله سید کاظم نورمفیدی، عصر دوشنبه(۱مرداد) در افتتاحیه متمرکز مدارس علمیه استان گلستان، با قرائت روایتی از رسول اکرم (ص) و تبریک شروع سال تحصیلی به طلاب و اساتید حوزه های علمیه در گلستان، اظهار کرد: حوزه های علمیه، تحت مدیریت واقعی حضرت ولی عصر (عج) قرار دارد و همه باید خود را سربازان، رهروان و خدمتگزاران آن حضرت و مکتب اهل بیت بدانیم.
امام جمعه گرگان افزود: زمانی که ما وارد حوزه ها علمیه شدیم، نمی دانستیم چه کاره ایم و برای چه آمده ایم. خیلی آینده و هدف برای ما روشن نبود و این چیز بدی است. انسان همان اول باید بداند در چه راهی قدم گذاشته است و هدف چیست و قطعاً دانستن هدف آثار خوبی در دوران تحصیل دارد.
وی درباره وظایف طلاب هم اضافه کرد: سه مطلب باید مورد نظر همه باشد و حوزه های علمیه باید این سه کار اساسی را مدنظر قرار دهند. یکی از این وظایف تحصیل است. طلبه وقتی وارد حوزه علمیه می شود سلسله زنجیره واری را باید طی و علومی را در این رشته ها تحصیل کند.
آیت الله نورمفیدی بیان کرد: منطق، فقه، اصول، حمکت، فلسفه و کلام بخشی از رشته های علومی است که باید سلسله وار یاد بگیریم. این که چرا باید این ها را یاد بگیریم مهم است. ما برای هدفی تحصیل می کنیم و آن هدف شناخت و معرفت دین است. دین و معارف را باید بشناسیم و برای رسیدن به آن هدف باید رشته های علوم را یاد بگیریم.
نماینده مردم گلستان در مجلس خبرگان رهبری اظهار کرد: قرآن و سنت رسول خدا (ص) متونی عربی و پایه دین ما هستند که ما باید با یادگرفتن ادبیات عرب و آشنایی با این علم، بتوانیم قرآن و ظواهر و احادیث را بفهمیم. باید بدانیم منظور و مفاهیم احادیث و روایات چیست. لذا تا ادبیات عرب را بلد نباشیم نمی توانیم بفهمیم. صرف و نحو برای آشنایی با متون دینی است.
طلاب از روز اول معرفت دین را هدف گذاری کنند
وی ادامه داد: وارد اصول که می شویم باید آرام آرام شروع کنیم. طلبه باید بفهمد که اصول چه کمکی به او می کند لذا باید وقتی وارد علم اصول می شویم، کتاب روان باشد. همه آموزش ها را با این دید نگاه کنیم که قرار است دین را بشناسیم و از همان روز اول باید معرفت دین را هدف خود قرار دهیم.
نماینده ولی فقیه در استان گلستان خاطرنشان کرد: پیامبر (ص) فرمودند کسی مشغول تحصیل علم است تا اسلام را زنده کند، اگر در حال تحصیل علم بمیرد، انبیاء فقط یک درجه از او بالاتر هستند. این مساله خیلی مهم است و همه طلاب باید با این دید به خود نگاه کنند.
وی اضافه کرد: در روایات داریم ریشه هر علمی خیر است و علما وارثان انبیاء هستند. اینجا منظور از علما کسانی است که آمده اند اسلام را احیاء کنند. عالم وقتی می می میرد شکستی در اسلام ایجاد می شود و اینجا هم منظور عالمان دین است.
آیت الله نورمفیدی تاکید کرد: نباید کار خود را دست کم بگیرید و در عین حال هم نباید دچار غرور شوید. همه موجودات از خدا آمرزش می خواهند. لذا اولین کار حوزه های عملیه تحصیل و کار دوم هم تهذیب است.
وی بیان کرد: کار علما طوری نیست که فقط تحصیل کمک کند. به گفته روایات علم خود حجاب است پس مسئولیت سنگین تری از علم بردوش طلبه ها است و آن تهذیب است. این که نفس خود را از تسلط هوای نفس بتوانیم خارج کنیم. علم را می توان سر کلاس یاد گرفت و مانعی سر راه تحصیل علم وجود ندارد اما اگر مشغول تهذیب نفس شویم، آنقدر موانع سر راه است که نمی گذارد و بزرگ ترین مانع هم شیطان است.
تهذیب نفس از تحصیل سختر است
امام جمعه گرگان تصریح کرد: تهذیب نفس از تحصیل سخت تر است و ما به تهذیب نفس نیاز داریم. باید از جوانی شروع کرد زیرا شیطان هیچ کس را رها نمی کند بخصوص طلاب را؛ زیرا طلاب با دین مردم و سرکار دارند.
وی ادامه داد: باید از همین حالا به شیطان لگد بزنید و اگر نزنید راه آن باز می شود. البته کار بسیار سختی است زیرا جلوه هایی که انسان را گول بزند بسیار است. اگر به شیطان راه بدهید می آید اما اگر به شیطان لگد بزنید و اعتنا نکنید، آرام آرام مخالفت با شیطان آسان می شود.
وی بیان کرد: پیامبر (ص) فرموده اند شیطان من به دست من تسلیم شده است و این مهم تر از تحصیل است. نکته سوم مسئولیت حوزه های علمیه یعنی تبلیغ است. باید دو مرحله قبل طی شود تا به مرحله سوم که تبلیغ دین است برسیم.
آیت الله نورمفیدی اضافه کرد: امروز تبلیغ کار بسیار دشوار است. در این دنیا که ارتباطات آسان شده است به راحتی می توان هر حرفی را حتی کفر و توهین زد. ما می خواهیم در این دنیا اسلام را تبلیغ کنیم. دنیایی نیست که بتوان با تحکم از دین دفاع کنیم. مطمئن باشید با زور نمی توان تبلیغ کرد و جز ادب، منطق و روشن کردن مفاهیم اسلامی راهی برای تبلیغ وجود ندارد.
امام جمعه گرگان با بیان اینکه دین فقط فقه نیست و معنای عام دارد، گفت: فقه فقط یک زمینه برای درک دین است. اگر سه زمینه عنوان شده را طی کنید کلام شما بهترین کلام می شود.