کتاب، بزرگترین سرمایه معنوی ملل و اقوام و بهترین وسیله تماس نسل ها و نژادها است که پردههای زمان و مکان را کنار میزند و افکار رابه آموزش و تفاهم وا می دارد. و چون فروغی دامن گستر بر زوایای مغزها می تابد و پدیدههای فکری انسان های بزرگ را دراختیار پژوهندگان قرار میدهد.
مرکز این تابش و ارتباط، محیط کتابخانه است. محیطی که مردم لطیف الروح و با احساسات با آن سروکار دارند که چه بسا از نغمهای ناموزون متأثر شوند و از پژمردن گلی زودتر از فصل خزان به شدت اندوهناک شوند. بنابراین بر کتابخانه داران (مدیران و سایر کارمندان کتابخانه) واجب است که خوش رفتار و نیک برخورد باشند و اصول مدارا و همکاری را با خوانندگان و مراجعان رعایت کنند و بدین امر توجهی عمیق داشته باشند. چون اساس ارزش و بنیاد بهره برداری از کتابخانه بر خوش اخلاقی و فرزانگیکارمندان آنها استواراست و همین عامل است که به خوانندگان نشاط میبخشد و روح پشتکار را درآنان زنده نگاه میدارد، و وا می دارد که افراد در راه دانش و پژوهش از پای ننشینند. و برای هر کتابخانه این خود بزرگترین تبلیغ است که هیچ چیز دیگر بدان نمیرسد، همین طور که زشت خویی و بدرفتاری و تندی و کم حوصلگی و بی توجهی کارمندان کتابخانه موجب نفرت مراجعان میشود و هر جوینده دانش و فضیلت را از پیگیری و کوشش باز می دارد و از آمد و شد به کتابخانه به هراس میافکند، و کسالت و سستی و بازماندگی رادر روح مطالعه کنندگان ریشه دار میسازد. و همین خود به علت عقب راندن افکار، جنایتی بس بزرگ است و برای بدنامی کتابخانه بسنده و کافی است.
کتابخانه رمز شعور فرهنگی هردولت و ملت است. وجود کتابخانه معرف بلندی سطح افکار و مقیاس رشد معنوی هر اجتماع و میزان عشق وعلاقه ملت ها به کسب علم و هنر است. وجود کتابخانههای بزرگ، کاشف منویات خیر خواهانه و خدمات صادقانه زعمای مسئول جامعه و شخصیت های برجسته فرهنگی است.
در تعریف کلی کتابخانه باید گفت؛ کتابخانه، پیمودن راه ترقی وکمال رابرای همگان آسان میکند. و تمام طبقات، عالی ودانی و فقیر و غنی را یکسان درآغوش خود پرورش میدهد، واین امتیاز را ازانحصار یک دسته معین بیرون میآورد.
فراگرفتن علوم کتاب میخواهد؛ کتاب پول میخواهد، ولی کتابخانه عمومی این مشکل راحل میکند. اهمیت کتابخانه نیازی به توضیح ندارد.
علم و کتاب چنان متلازمند که شایسته است بنیاد هر دانشگاهی باتأسیس کتابخانه آن دانشگاه باهم شروع و هر دو در یک زمان آماده شود.
کتابخانه تدریجاً آمار بیسوادان را کم میکند و به این پرده غمانگیز پایان میدهد.
*دکترامین محمدپور