سفر تحقیقی یکی از اعضای نشریه کشوری”حریم امام” به گلستان بهانه ای شد تا با وی به گفتگو بنشینیم. «سید مهدی حسینی» دانش آموخته حوزه علمیه با مدرک تحصیلی خارج حوزوی معادل کارشناسی ارشد و مدرس دانشگاه برای کاری تحقیقاتی به استان آمده تا وضعیت و شرایط حاکم بر فضای دینی و فرهنگی گلستان را ارزیابی کنند که نتیجه آن هم در نشریه حریم امام منتشر می شود.
-چه شد که گرگان را برای این سفر تحقیقی خود انتخاب کردید؟
گرگان یک شهر با پیشینه بلند تاریخی است. یکی از آرزوهای دیرینه ام دیدن گرگان با نگاهی دقیق بود. بخصوص رفتن به شهرهای ترکمن نشین، مشتاق بودم تا این قوم را از نزدیک ببینم. به بهانه ملاقات با حضرت آیت الله سید کاظم نور مفیدی و در حقیقت یک سفر کاری تحقیقی در رابطه با علمای بزرگوار این استان، وضعیت حوزه های علمیه و به طور کلی فضای حاکم بر فرهنگ دینی این استان و زیارت اساتید حوزه و دانشگاه به گلستان سفرکردم.
-در مقایسه با سایر شهرهایی که تاکنون سفرهای تحقیقاتی به آنجا داشته اید، گرگان را چطور دیدید؟
گرگان دیدنی نیست، بلکه حس کردنی است. شهری با سه فرهنگ ملی، قومی و دینی که از دل این فرهنگ ها حقیقتا و بدون گزافه گویی آن چه می بینم نمادی از فرهنگ زندگی است.یعنی این استان با وجود اقوام مختلف نمادی از فرهنگ زندگی است. آنچه دیدم شور، نشاط، زندگی، تحرک، امید، وحدت، هم بستگی، توسعه ی فرهنگ ایرانی- اسلامی، صفا و پیوند عمیق میان مذاهب و قومیت ها است. اگر کسی بخواهد این شهر و این استان را بهتر بشناسد باید به اینجا سفر کند.
البته در این میان نقش ارزنده و ارزشمند حضرت آیت الله سید کاظم نور مفیدی به عنوان عالمی متفکر در توسعه و گسترش فعالیت ها و خدمات فرهنگی ، که ایشان را تبدیل به نمادی از وحدت دور اندیشی، صداقت، مردم دوستی و مردم داری در استان کرده است. بسیار قابل تقدیر و ستایش است.
-کمی از هفته نامه تان” حریم امام” بگویید. محتوا و هدف از چاپ آن چیست؟
هفته نامه “حریم امام” با هدف نشان دادن صعه صدر حضرت امام در خانواده انقلاب و پرداختن به آرا و اندیشه های ناب حضرت امامخمینی(ره)، آن هم با استفاده از نظرات، خاطرات و دریافت های بزرگان، شخصیت ها و همه ی کسانی که دل در گرو امام و نظام دارند منتشر می شود. بسیار هفته نامه وزینی است. این نشریه با حداقل امکانات و نیروهای محدود در ۳ سالی که منتشر می شود،گام های بسیار بلندی را برداشته و امیدواریم به فضل الهی در صدر نشریات حوزوی قرارگیرد. این هفته نامه به دنبال منویات حضرت امام است. این منویات را با گفتگو با شخصیت ها و به عبارتی دیگر از زبان دلدادگان به امام در هر نقطه از عالم بیان می کند. به عنوان مثال اگر منویات امام طرفداری از عدالت، دفاع از محرومین و ظلم ستیزی بود، تلاش می کند این ادبیات را در غالب پرونده هایی متناسب با ایام از زبان بزرگان و شخصیت ها بگیرد و آن را منتشرکند. بهرحال از حساسیت های خاص خود هم برخوردار است ولی توانسته است جایگاه و پایگاه خوبی در بین علما و بزرگان به خود اختصاص دهد و در تیراژ گسترده ای نزدیک به ۷هزار مستقیما در بیوت علما، ائمه جمعه اساتید حوزه و دانشگاه و … توزیع می شود.
-در بین گفتگوهایی که با افراد داشته اید. کدام خاطره از امام در ذهن شما مانده است؟
خاطرات بسیار زیادی در این مدت شنیده ام؛ خاطراتی که هر یک بر شخصیت به دور از هوی و هوس امام صحه می گذارند و گواه بر این هستند که ایشان جز خدا چیزی نمی دیدند. یکی از خاطراتی که برایم جالب و ماندگار بود، مربوط به جلسه ای می شود که در آن برخی از بزرگان حضور داشتند. در آن جمع امام از طیف سیاسی خاصی صحبت می کنند که ظاهرا آن طیف امام را چندان باور نداشتند. فردی به نشانه اعتراض کلام امام را قطع می کند و از فکر و باور آن طیف می گوید که ” آنها شما را قبول ندارند و مخالف شما هستند” چطور از آن ها تعریف می کنید؟! امام بی توجه به این سخنان ادامه می دهند و می گویند “آنها اهل نمازشب هستند و بر اصول دین استوارند.”
مجددا این فرد اعتراض می کند، باز هم با بی توجهی امام روبرو می شود در مرتبه سوم امام عصبانی می شوند و می گویند «مگر من خدا و یا امام زمان هستم؛ که اگر کسی با من مخالف باشد، مسلمان نباشد. من یک انسان هستم، مخالف من فردی ضد دین نیست آنها هم مسلمانند ولو اینکه مرا قبول نداشته باشند.» این نشان از این دارد که امام حب و بغضش برای خدا و بر اساس انصاف بود. و هرگز بر اساس میل نفسانی خود رفتار نمی کردند.
-نقش کانون های فرهنگی هنری مساجد را در جامعه امروز ما چطور ارزیابی می کنید؟
کانون های فرهنگی هنری مساجد در حقیقت به لحاظ اینکه می توانند ارتباط خوبی را بین مسجد و نهاد نا آرام و پر التهاب نسل جوان برقرار کنند اهمیت و جایگاه ویژه ای دارند. این کانون ها می توانند با به روز کردن روش های خود کارکردهای خوبی داشته باشند. مهم ترین کارکردها مباحث آموزشی است. انتقال پیام ها و آموزه های دینی از طریق مباحث آموزشی بیشترین تاثیرگذاری را دارد. کارکرد دوم این کانون ها ایجاد تفریحات و سرگرمی های متناسب باحال و نیاز جوانان است. متاسفانه کانون های مساجد به دلیل محدودیت در امکانات از ابزار کافی برای تبلیغ دین و ایجاد تفریحات سالم برخوردار نیستند. بخصوص در جامعه امروز که شاهد انفجار اطلاعات و ارتباطات هستیم، صحبت از کار فرهنگی و انجام صحیح آن کاری دشوار است.
جامعه ما نیاز به تزریق عقاید دینی سالم در میان نسل جوان دارد که متاسفانه در این زمینه دچار مشکل هستیم و گمان می کنیم کار دینی تنها مختص طیفی خاص است و فقط با آیه و روایت انجام می شود. در واقع چنین نیست یک جلوه از کار دینی این است ما باید در وهله اول هنر تزریق و انتقال صحیح کار دینی را داشته باشیم.
باید بگویم در میان کانون های فرهنگی هنری که تا کنون دیده ام حقیقتا این کانون در شهرستان گرگان هم به لحاظ ساختار فیزیکی و هم به لحاظ فعالیت های گسترده فرهنگی مجموعه ای ارزشمند دیدنی و ستودنی است.
بسمه تعالی
آموختن اندوخته های دیگران ارزشمند و ارزشمند تر از آن آموختن معارف دینی و ادبیات ناب اسلامی است. اما هر دوی این ها تنها هنر نیست که هنر چگونه اندیشیدن و چگونه فهمیدن اندیشه هاست. همان که بزرگان فرموده اند معلمی را دوست می دارم که اندیشیدن را به من بیاموزاند نه اندیشه ها را.
جناب طبرسا و همکاران گرام ایشان در کانون فرهنگی مسجد گلشن گرگان که تحت شخصیتِ ذو ابعاد و جامع الاطراف حضرت آیت الله نور مفیدی زید عزه فعالیت می نماید. جوانان خوب، دوست داشتنی، مخلص، هنرمند و اهل ذوق هستند که حتی این ذوق در محیط کار ایشان که با گل و گیاه آراسته شده است خود را نشان می دهد.
منور الفکر بودن، روشن بینی و روشن فکری دینی مهمترین درسی است که شما می توانید از مکتب حضرت امام خمینی(ره) بواسطه حضرت آیت الله نور مفیدی بیاموزید.
خداوند همه پویندگان راه اسلام را پیروز و موفق نماید.
با امید فرج مولایمان حضرت ولیعصر(عج)
با ارادت
سید مهدی حسینی
۲۷/۶/۹۳