کتاب «خاطرات آیت الله نور مفیدی» از تولد تا پیروزی انقلاب اسلامی توسط “غلامرضا خارکوهی” تدوین شد و به چاپ رسید. این اثر یکی از موضوعات” طرح تدوین تاریخ انقلاب اسلامی” است که در مرکز اسناد انقلاب اسلامی تهیه شده است.بر آن شدیم تا روزانه بخشی از این کتاب را منتشر کنیم تا علاقه مندان نیز بتوانند از آن بهره مند شوند.
این خاطرات در سیزده فصل است. در مقدمه کتاب مذکور آمده است: خاطرات آیت الله نور مفیدی از جهات گوناگون دارای اهمیت است مانند موقعیت مدارس علمیه ی گرگان، وضعیت اجتماعی شهر گرگان، چگونگی تحصیل در حوزه ی علمیه قم، نحوه آشنایی با حضرت امام خمینی(ره) و…
فصل اول کتاب شامل: نسب پدری، وجه تسمیه نور مفیدی، نسب مادری و وصلت پدر ومادر است. که در زیر متن کامل بخش وجه تسمیه نام خانوادگی وی “نور مفیدی“ می آید:
همه فامیل های جد پدری سادات من مفیدی هستند. نام مفیدی هم به خاطر این است که اسم جد ششم یا هفتم ما حاج سید مفید بود. بعد طایفه ی مفیدی به شعبه ها و تیره های مختلف تقسیم شد و هر کدام اسامی گوناگونی برگزیدند، ولی همه ی آن ها معمولاً پسوند مفیدی را حفظ کرده اند: مثل هاشمی مفیدی، محسن مفیدی، باقر مفیدی، حامدی مفیدی و مفیدیان.
همه ی این ها از تیره ی سادات مفیدی و از نسل اجداد ما و از اعقاب همان حاج سید مفید بزرگ هستند که جمعیت آن ها هم زیاد است، بطوریکه شاید الان بزرگ ترین طایفه ی قومی گرگان باشند. قبلاً شنیده بودم که عین شجره نامه ی ما را سایر سادات مفیدی هم داشته اند.
علت اینکه ما نور مفیدی شدیم یعنی پیشوند” نور” به ابتدای فامیلی ما اضافه شد، این بود که پدر بزرگ من معروف به حاج سید احمد نور بود. من او را ندیده ام، ولی گفته اند او یک روحانی خیلی تمیز، مرتب و خوش قیافه ای بود که چهره ای نورانی داشت و به همین خاطر او را سید احمد نور می گفتند. همین الان هم گرگانی های قدیمی به من نور مفیدی نمی گویند، بلکه مرا به عنوان آقای” نور” می شناسند.