شاید بسیاری از ما نابیناها را با عصای سفیدی که همواره به همراه دارند و نقش ضروری در پیدا کردن راه برای آنها دارد می شناسیم.این عصا که عمرش هنوز به صد سال نرسیده به نماد نابینایان در دنیا تبدیل شده تا جایی که روز جهانی نابینایان را روز جهانی عصای سفید نامیده اند.
حال دانستن این موضوع که عصای سفید از کجا و کی اختراع شده موضوع این گزارش است. ماجرای استفاده و ابداع عصایی تحت عنوا عصای سفید، به صورت اپتدایی به سال ۱۹۲۱ توسط جیمز بیگز برمیگردد.جیمز بیگز عکاسی است که بر اثر تصادف بینایی خود را از داده بود.او که اهل بریستول انگلستان بود در جایی زندگی می کرد که اطرافش ترافیک و تردد خودرو ها زیاد بود. برای همین عصای خودش را به رنگ سفید درآورد تا در شب بهتر دیده شود.
ده سال بعد یعنی سال ۱۹۳۱ در فرانسه گیلی دهربمنت به صورت نمادین و در حضور تعدادی از وزرای فرانسه ۲عدد عصای سفید را به نابیناها اعطا کرد.پس از آن حدود ۵۰۰۰هزار عصا برای معلولین و مردمی که طی جنگ جهانی اول دچار نابینایی شده بودند فرستاده شد.
همزمان در آمریکا هم جورج.آ.بونهام یکی از اعضای کلوب بینا المللی لاینز این عصا را به صورت رسمی معرفی کرد.ابداع این عصا توسط این گروه، به آنجا برمی گردد که شبی فردی نابینا قصد عبور از خیابان را با عصای ساده و تیره ای را داشت که اعضای گروه پس از دیدن این صحنه عصای او را برایش سفید می کنند تا ماشین ها او را بهتر ببینند.در سال ۱۹۳۱ کلوب بین المللی لاینز به برنامه ای برای ارتقای سطح ایمنی و استفاده از عصای سفید در بین نابینایان تبدیل شد.آیین استفاده از عصای سفید برای نابینایان از دسامبر ۱۹۳۰ در ایلینویز آغاز شد و رانندگان این عصا را به عنوان نماد نابینایان میشناختند.
عصای سفید در اثنای جنگ جهانی دوم برای توان بخشی معلولین جنگ توسط دکتر ریچارد ای هوور در بیمارستان نظامی ولی فورگ ارتقا یافت،عصا در اپتدا یک عصای ساده و چوبی بود که به رنگ سفید درآمده بود.ولی در سال ۱۹۴۴ دکتر هوور عصای معروف به کلوب لاینز را که طرحی از چوب بود به بیمارستان برد و حدود یک هفته رویش کار کرد و آن را به چیزی که الان به عنوان عصای سفید مشهور است تبدیل کرد.عصایی که هوور طراحی کرد یک عصایی پلاستیکی و بلند است که طرح کنونی عصای کنونی نابینایان از آن بهره گرفته شد است.پس از این ابداع دکتر هوور به پدر تکنیک عصای سبک سفید مشهور شد.عصای هوور اولین ایده اش انعطاف و تاشدگی از وسط بود که عصا را به چهار مفصل انعطاف پذیر تقسیم می کرد و در آخر عصای یک متری به چیزی در حدود۳۰سانتی متر کوتاه می شود و نگهداشتنش را برای نابینایان بسیار راحت تر شد.
همین موضوع انعطاف و جمع شدن عصای او را با آنچه تا قبل از این برای نابینایان استفاده می شد متمایز کرد.پس از این ۱۵ اکتبر ۱۹۶۴ در کنگره آمریکا لایحه ای به امضای نمایندگان رسید که در آن روز ۱۵اکتبر را به عنوان روز عصای سفید نام گذاری کردند.از آن پس روز ۱۵اکتبر روز جهانی نابینایان و عصای سفید به عنوان نماد این گروه مشخص شد. در ایران هم روز بیست و سوم مهر همزمان با ۱۵اکتبر روز عصای سفید نامیده شده است.