ایام اربعین حسینی(ع) ایام بهرهمندی حداکثری مردم جهان از نور امام(ع) و یادآور حدیث امام صادق(ع) است که فرمودند: همه ما اهل بیت کشتیهای نجاتیم، ولی کشتی جدم حسین علیهالسلام وسیعتر و در عبور از امواج سهمگین دریاها سریعتر است.
ایام اربعین حسینی(ع) برای شیعیان باید بیشتر از آنکه یادآور غم و اندوه اهل بیت پیامبر(ص) و اسرای کربلا باشد، باید یادآور عالیترین مفاهیمی باشد که خداوند متعال به واسطه نور امام حسین(ع) در عالم قرار داده است، زیرا با توجه به آنچه از ماجرای عاشورا توسط سایر اهل بیت عصمت و طهارت(ع) به شیعیان رسیده است، خواهیم دید مبتنی بر مفاهیم الهی است تا اینکه مبتنی بر مصیبتخوانی باشد. متأسفانه سبک پرداختن به ماجرای امام حسین(ع) و عاشورا آن قدر تغییر یافته است که بیشتر به جنبه مصائب آن میپردازیم و این فرهنگی است که توسط قشری خاص از جامعه به آن دامن زدند.
این در حالی است که از منظر اهل بیت عصمت و طهارت(ع) ماجرای امام حسین(ع) و به خصوص جریان عاشورا نقطه عطف زیباترین و عالیترین جریانات بشری است که موجب شد مسیر بشریت به سوی خیر و صلاح پیش برود که نمونه آن را میتوانیم در شیعیان بزرگواری همچون ابواالفضل(ع)، زینب(س) و علی اکبر(ع) مشاهده کنیم. با توجه به این منظر است که حضرت زینب(س) میفرمایند «ما رأیت إلا جمیلاً» و در این کلام اغراق نمیکنند بلکه مشاهدات خود از این صحنه تعلیم و تربیت را به زبان میآورند؛ اما باید پرسید آیا واقعاً ما صحنه کربلا را طوری مطالعه میکنیم که جز زیبایی چیز دیگری نبینیم و یا اینکه به مخاطبان مدام خون و شمشیر را القاء میکنیم؟
در این راستا اگر بخواهیم به معارف اربعین از منظری زیباتر نگاه کنیم، باید گفت که این سیل عظیم جمعیت که از سراسر دنیا به سوی کربلا راهی میشوند به واسطه اثرگذاری حب امام حسین(ع) توسط خداوند متعال بر قلبهاست و اگر بخواهیم با محاسبات خودمان این رویداد عظیم را بررسی کنیم، به نتیجهای نخواهیم رسید. لذا شاهدیم هر کسی حتی با فکر و روح خود وارد این ماجرا میشود، روحش جلا پیدا میکند. بنابراین کشتی نجات امام حسین آن قدر وسعت دارد که هر اندازه به جمعیت مردم در ایام اربعین افزوده شود، باز هم مورد الطاف حضرت واقع میشود طوری که میتوان نام این ماجرا را معجزه گذاشت. در این زمینه امام صادق(ع) حدیثی دارند که حقیقت آن اکنون ملموستر از گذشته است. حضرت ضمن روایتی که راوی پرسیده بود مگر همه شما کشتی نجات نیستید، پس چرا به امام حسین(ع) میگویید «سفینهالنجاه»، فرمودند: «کُلُنا سُفُن النّجاه و لکن سَفینه جَدّی الحُسُین أوسَع وفی لُجج البحار أسرع» همه ما اهل بیت کشتیهای نجاتیم، ولی کشتی جدم حسین علیهالسلام وسیعتر و در عبور از امواج سهمگین دریاها سریعتر است. «بحار الانوار، ج ۲۶، ص ۳۲۲».