حضرت آیت الله سید کاظم نورمفیدی در سال ۱۳۱۹ در خانواده ای متدیّن و اصیل در گرگان دیده به جهان گشود. اجداد پدری و مادری وی از روحانیون بنام و مورد اعتماد و احترام این شهر بودند. پدرش در کسوت روحانیت نبود ولی به مسائل دینی چنان تقیّد داشت که برای اشتغال به کار در دستگاه دولتی رژیم طاغوت شخصاً از حضرت آیت الله بروجردی اجازه گرفته بود.
مادرش قبل از ولادت او خوابی دید که آن را نزد برخی از بزرگان تعریف کرد . آنها به وی نوید دادند که فرزند آینده اش روزگاری از بزرگان خواهد شد و به افتخار سربازی امام زمان(عج) نائل خواهد شد.
او در سنین کودکی با شور و شوق فراوان در مجالس مذهبی و دینی حضوری فعال داشت. علاقه وافر وی به این امور باعث شد تا در سال۱۳۳۱ ، یعنی در ۱۲سالگی ، به حوزه علمیه گرگان وارد شود.و مقدمات را در گرگان به پایان رسانید.
گرگان در آن زمان او را اغنا نمی کرد ، پس در سال ۱۳۳۵ عازم مشهد مقدس شد و نزد اساتید بزرگی همچون ادیب نیشابوری دوم به تحصیل علم مشغول شد. در همین ایام دوستی و رفاقت او با حضرت آیت الله خامنه ای و آیت الله شهید سید عبدالکریم هاشمی نژاد آغاز شد. در سال ۱۳۳۷ به حوزه علمیه قم رفت و سطوح عالی را نزد اساتید بزرگی همچون حضرت آیت ا.. فاضل لنکرانی گذراند. وی از همان اوان ورود به حوزه علمیه قم شیفته شخصیت والای حضرت امام خمینی (ره) گردید و در مناسبت های مختلف به بیت امام (ره) رفت و آمد داشت. پس از اتمام سطوح عالیه مدتی در درس امام رحمت الله حاضر شد. پس از فوت حضرت آیت الله بروجردی ، مُبلّغ مرجعیت امام بود و تنها رساله ی ایشان را ، با آن که مبمنوع بود ، پخش می کرد . او با شروع نهضت از فعالان حرکت اسلامی مردم ایران به شمار می رفت و به همراه دوستان و همفکرانش در ترویج نهضت تلاش وافری داشت.
پس از تبعید امام در درس حضرات آیات محقق داماد، اراکی، گلپایگانی و شیخ مرتضی حائری ، میرزا هاشم آملی شرکت کرد و به سرعت مورد توجه اساتید خود قرارگرفت . پس از آن نیز در بین طلاب مازندران به عنوان طلبه ای فاضل و انقلابی و متدین شهرت یافت.
وی ضمن شرکت در درس فقه و اصول ، به همراه دوست قدیمی و هم بحثش آقای دکتر سید مصطفی محقق داماد در دروس فلسفه نیز حضور داشت و در جلسات هفتگی آیت الله شهید مطهری که با حضور جمعی از فضلا تشکیل می شد شرکت فعال داشت . در همین جلسات بود که استاد شهید مطهری به هوش سرشار وی پی برد. زمانی که استاد خبر مراجعت ایشان را به گرگان شنید شدیداً اظهار تأسف کرد و از اینکه یکی از شاگردان مبرز خود را از دست داده عمیقاً ناراحت شدند.
در سال ۱۳۴۱ با همفکری حضرت آیت الله شهید مصطفی خمینی و حضرت آیت الله خامنه ای مقدمات ازدواج ایشان فراهم شد و وی با همشیره حضرت آیت الله فاضل لنکرانی ازدواج کرد . او در طول سال هایی که در قم اقامت داشت مرتباً به زادگاهش نیز رفت و آمد می کرد و ضمن تبلیغ ، به روشنگری نسل جوان می پرداخت و حلقه ای از جوانان پر شور آن سامان را گرد خود جمع کرده بود . در همان اوایل شروع نهضت یک بار از سوی امام (ره) مأموریت یافت تا پیام ایشان را به علمای منطقه برساند و آنها را به مبارزه دعوت نماید.
به حق می توان گفت که ایشان پرچمدار مبارزه با رژیم در منطقه مازندران و گرگان بود و در ترویج مرجعیت امام و توزیع رساله و اعلامیه های حضرت امام نقش پیشتاز و مؤثری داشت .
به همین جهت بارها از سوی ساواک قم در گرگان مورد تعقیب قرار گرفت و احضار شد. پس از فوت حضرت حجت الاسلام والمسلمین نبوی در سال ۱۳۵۴ به دعوت جمعی از اهالی گرگان به این شهر بازگشت و به اقامه جماعت و تشکیل جلسات سخنرانی و درس های تفسیر قرآن و نهج البلاغه همت گماشت.
مسجد حاج آقا کوچک گرگان به سرعت به کانون مبارزه علیه رژیم طاغوت بدل شد و جوانان بسیاری از گوشه و کنار در آن اجتماع می کردند.
همزمان با شروع دوباره نهضت در شهرهای قم و تهران و چند شهر بزرگ ایران، ایشان با همکاری علمای مبارز شهر به سازماندهی تظاهرات مردمی علیه رژیم پرداخت . آتش خشم مردم آن دیار فراگیر شد. تا اینکه وی به دستور شخص شاه به تبعید از گرگان به مدت ۲ سال محکوم شد . سرانجام پس از گذراندن مدتی از محکومیت در شهرهای بندرلنگه و مریوان با فشارهای مردمی آزاد گردید.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی عهده دار کمیته های موقت انقلاب شد . سپس به حکم شخص امام به سمت حاکم شرع دادگاه انقلاب منصوب شد و در مدتی که در این سمت مشغول انجام وظیفه بود هیچ گاه تسلیم فضای احساسی آن دوران نگردید . همواره بر اساس عدل و انصاف و موازین قانونی و شرعی حکم کرد و حرکت های افراطی بر احکام صادره توسط ایشان تاثیر گذار نبود.
در اوایل سال ۱۳۵۸ با حکم شخص امام به عنوان امام جمعه و نماینده آن حضرت در این منطقه منصوب گردید. این حکم در سال ۱۳۶۱ بار دیگر با حوزه اختیارات وسیع تری مورد تأکید قرار گرفت.
او از همان اوایل انقلاب با الهام از تعالیم و سیره اهل بیت علیهم السلام و فرمایشات رهبرکبیر انقلاب و با درایت و تدبیر خاص خویش به مسئله وحدت شیعه و سنی توجه خاصی مبذول داشت و روابط صمیمانه ای را که با اهل سنت منطقه ترکمن صحرا از قبل از انقلاب آغاز کرده بود تعمیق و توسعه بخشید . وی با برخورد با عوامل تفرقه افکن ، سنگ بنای محکم وحدت را در این منطقه بنیان نهاد. بی تردید می توان گفت که استان گلستان با وجود تنوع قومی و مذهبی، نمونه ای کامل و عالی از وحدت امت اسلامی است.
با شروع جنگ تحمیلی اویکی از پشتیبانان اصلی رزمندگان دفاع مقدس بود و بارها با حضور در جبهه های جنگ حق علیه باطن ، به ویژه در بین رزمندگان لشکر ۲۵ کربلا ، مایه دلگرمی آنان می شد.
ارتباط بین فرماندهان و سرداران و رزمندگان شهید با ایشان آن قدر وسیع بوده که بعضاً می توان از لابلای صفحات وصیت نامه ی بعضی از آنان به عمق این رابطه پی برد.
یادگاران دفاع مقدس نیز پس از سال ها ختم جنگ هنوز روابط گرم و صمیمانه ای با ایشان دارند . علاوه بر این وی نقش مؤثری در ساماندهی کمک های مادی به جبهه های نبرد داشت . در سال ۱۳۶۰ از سوی منافقین کور دل مورد سوء قصد قرار گرفت ؛ دو تن از محافظین وی به شهادت رسیدند و یک تن نیز به درجه جانبازی نائل شد.
سال ها بعد وقتی عامل ترور ایشان دستگیر شد در پاسخ به این پرسش که تحلیل سازمان از ترور ایشان چه بود؟ گفت: آقای نور مفیدی عامل وحدت در منطقه بوده و باید از بین برود تا با تشدید تضادها مشکلات نظام بیشتر شود.
وی از همان سال های اولیه انقلاب به مشکلات منطقه و به ویژه کشاورزی توجه خاصی داشته و همیشه در صدد حل آنها برآمده است. یکی از دل مشغولی های اصلی او توسعه منطقه گرگان در همه ی ابعاد بوده است . توسعه علمی، اقتصادی و گسترش مراکز علمی و آموزش عالی و واحدهای صنعتی، برقراری آرامش و امنیت در همه ی زمینه ها اولویت اصلی برنامه های او بوده است. بر این اساس خود نیز بنیان گذار مراکز علمی و فرهنگی بزرگی شد. حوزه علمیه امام خمینی، مدرسه علمیه الزهرا و مؤسسه فرهنگی میرداماد، که هریک منشأ خدمات ارزنده ای بوده اند ، نمونه های بارز این مراکز به شمار می آیند. صدها نفر در این مراکز با اندیشه های اسلام ناب آْشنا شده و مراحل ترقی و تکامل را پیموده اند. وی آن گاه با درک مناسبات دنیای امروز و ضرورت ها با الهام از سیره عملی ائمه اطهار علیهم السلام و سیره بزرگان در طول تاریخ که همیشه برای ترویج اهداف عالیه به فکر پشتوانه ی اقتصادی برای فعالیت های دینی و مذهبی و فرهنگی بوده اند اقدام به تاسیس موسسه ای با اجازه شخص امام (ره) نمود تا با فعالیت های سالم اقتصادی بتواند درآمدهای آن را در امور فرهنگی و دینی و خدمات عام المنفعه صرف نماید . لذا هیچ یک از واحدهای اقتصادی ، ملک شخصی او نیست و در واقع بر طبق اساسنامه ، صرف امور عالم المنفعه می شود.
از جمله خدمات عام المنفعه ایشان می توان به ساخت مراکز آموزشی و درمانی ، بازسازی مساجد و حسینیه ها در نقاط مختلف استان، تاسیس صندوق های قرض الحسنه ویژه طلاب و دانشجویان اشاره کرد.
پس از رحلت جانگداز رهبر کبیر انقلاب بار دیگر به حکم مقام معظم رهبری، حضرت آیت ا… خامنه ای به سمت نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه گرگان منصوب شد و با همان اختیارات مشغول خدمت به مردم گردید.
دفاع منطقی و مستدل او از ولایت فقیه و رهبری و نظام جمهوری اسلامی در همه ادوار پاسخگوی بسیاری از شبهات و سبب تحکیم پایه های نظام و رهبری بوده است.
با همت و تلاش مستمر و طاقت فرسای ایشان و همکاری نمایندگان محترم استان، منطقه گرگان در سال ۱۳۷۶ به عنوان استانی مستقل در شمال کشور تأسیس شد. این اقدام اساسی ترین گام در جهت توسعه پایدار استان محسوب می شود.
فرودگاه گرگان نیز که یکی از مهم ترین زیر ساخت های توسعه همه جانبه قلمداد می شود با همت و تلاش وی و سایر مسئولان و نمایندگان فقید استان راه اندازی شده است. وی همچنین سه دوره با رای قاطع مردم به مجلس خبرگان راه یافت. بارزترین وجه شخصیتی آیت الله نورمفیدی سعه صدر و تحمل فوق العاده ایشان است. همیشه در برابر مخالفت های سرسختانه ای که از اوایل انقلاب جمع قلیلی با ایشان داشته اند با سعه صدر برخورد نموده و حتی برای یک بار نیز به این دشمنی ها پاسخ نگفته است.
مواضع روشن و انقلابی وی از او چهره ای متمایز ساخته است. دفاع از اصول انقلاب، حقوق مردم، آزادی فکر و اندیشه، توجه خاص به نسل جوان ، از قبل از پیروزی انقلاب سبب شده تا نخبگان، دانشگاهیان و جوانان عموماً نسبت به ایشان قرابت خاصی احساس کنند.
از سوی دیگر صفای باطن و اخلاق حسنه و سلامت نفس آیت الله او را در نظر عامه مردم نیز محبوب کرده است. در یک جمله حضور ایشان در استان ضمن آ نکه کمک مؤثری به توسعه و رشد و بالندگی این منطقه است ، فضای همدلی و صمیمیت را در بین اقوام و مذاهب مختلف ایجاد کرده و باعث شده است تا مردم از هر قوم و مذهبی یکدل و همصدا در جهت اهداف عالی دینی و ملی و منطقه ای حرکت کنند.
ارتباط مردمی ایشان علیرغم مشاغل فراوان هیچ گاه قطع نشد و همواره به مناسبت های مختلف در جمع مردم شریف استان حاضر و از نزدیک با آنان به گفتگو می نشیند. وی با آن که از ابتدای انقلاب با مسائل مختلف سیاسی و اجتماعی روبرو بود ولی هیچ گاه در طول سال های پس از انقلاب تدریس در حوزه و ارتباط با مردم را قطع نکرده اند و هم اکنون نیز به تدریس خارج فقه مشغول می باشد.