محمد حکیمی، مدس حوزه و دانشگاه: برای افزایش سرانه مطالعه باید از راه معرفی کتاب، برگزاری نمایشگاه کتاب، مسابقات کتابخوانی، پایین آوردن قیمت کتاب، چاپ شکیل و زیبای کتاب، ایجاد انگیزه کرد. محمد حکیمی، مدس حوزه و دانشگاه در پاسخ به پرسش مطرح شده از ایشان مبنی بر اینکه یکی از عوامل مؤثر بر سرانه مطالعه در ایران را عادت تاریخی ایرانیان به ادبیات شفاهی می دانند، به نظر شما این عادت تا چه میزان می تواند در کم بودن این سرانه موثر باشد؟ گفت: بعید می دانم تکیه به تاریخ شفاهی عامل خیلی مهمی جهت کمی مطالعه باشد. وی علت کمی مطالعه در جامعه را فضای مجازی اینترنتی، شبکه های مجازی موبایلی مانند وایبر و لاین، روزنامه و قیمت بالای کتاب و عدم تبلیغ نسبت به نشر کتاب های جدید و دسترسی شهرستان ها به کتاب های جدید الانتشار دانست.
وی افزود: البته باید این ویژگی مردم را هم لحاظ قرار داد که علاقمند به مطالعه شفاهی هستند تا حدی که بعضی دوست دارند کسی برای آن ها توضیح دهد و حوصله کتاب خواندن را ندارند و به اصطلاح مطلب آماده و آسان می خواهند.
وی با بیان اینکه خانواده ها باید در این مسئله نقش آفرینی کنند گفت: در وهله اول باید خانواده ها را آگاه سازیم که فرزندان خود را در محیط خانه با کتاب و کتابخانه و مطالعه آشنا کنند.